Yoga is voor iedereen
Pasgeleden zag ik dit artikel op facebook. De titel – vrij vertaald – zegt: “gymnastiek, contortie en sociale media veranderen yoga – en niet op een goede manier”. Contortie is nou niet een woord dat ik dagelijks gebruik, dus ik heb het even opgezocht. Kort gezegd is het ‘je lichaam in onnatuurlijke houdingen buigen, zoals een slangenmens’ (zie onderaan de tekst van Wikipedia). Ik ben blij met dit soort artikelen. Want yoga heeft niks te maken met slangenmens worden of acrobaat. Of fitgirl/boy.
Maar zoek eens op #yoga op Instagram en je wordt overladen met foto’s en filmpjes van onmogelijke, ingewikkelde poses die er prachtig maar vaak ook ronduit gevaarlijk uitzien. Houdingen die voor de meesten van ons onbereikbaar zijn.
Natuurlijk mogen die mensen op de foto’s en in de filmpjes gewoon trots zijn op wat ze kunnen en posten wat ze willen posten. Maar wat ik jammer vind, is het label ‘yoga’ dat er op wordt geplakt. Je zou gaan denken dat yoga niet voor iedereen (voor jou) is weggelegd.
Ik ben namelijk heilig overtuigd van het tegenovergestelde: yoga is voor iedereen! Want yoga gaat om meer dan houdingen uitvoeren. Natuurlijk kun je van yoga sterker en soepeler worden. Natuurlijk zijn sommige houdingen uitdagend en heeft yoga een grote invloed op je (fysieke en mentale) welzijn. Maar uiteindelijk is de essentie van de klassieke hatha yoga: adem, beweging, ontspanning. De houdingen, de focus op de adem en de ontspanning helpen je om naar binnen te keren, te verstillen. En te ontdekken wie jij ten diepste bent.
Ps. Overigens denk ik niet dat deze dingen yoga zelf veranderen. Yoga is al vele eeuwen oud en blijft gewoon yoga. Alleen het beeld ervan verandert.
Ps 2: Hieronder de definitie van wikipedia van contortie
Wikipedia:
Contortionisme of contortie is een vorm van lichaamsbeweging waarbij een beoefenaar door zijn ledematen te buigen en strekken onnatuurlijke houdingen aanneemt met zijn lichaam, die voor ongetrainde personen fysiek niet uit te voeren zijn. Iemand die aan contortionisme doet wordt ook wel slangenmens genoemd. De activiteit wordt gebruikt in onder meer acrobatiek en in circusacts en kan gebruikt worden voor zowel een beoogd choquerend als sierlijk effect.