All Posts

Yoga_en_meditatie

Waarom juist nu yoga?

Waarom juist nu yoga? 5 redenen waarom yoga helpt.

1.

Het werkt verhelderend en kalmerend om geregeld je focus te verleggen van de buitenwereld naar binnen toe. Zeker nu de buitenwereld zo turbulent is.

.

2.

Door yoga of meditatie te beoefenen voel je hoe het met je gaat. Als het leven veel van je vraagt ren je, voor je het weet, jezelf voorbij.

.

3.

Yoga helpt om je te verbinden met dat wat het denken ‘overstijgt’. Je zou het je hart kunnen noemen, je intuïtie. Het denken is een prachtige ‘tool’, maar gedachten zijn vaak negatief, herhalend en versterken oude patronen. Zoals Patanjali schreef in de Yoga sutra’s: yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest. Of zoals cursisten het wel eens zeggen: ‘even je hoofd leegmaken’.

.

4.

Yoga versterkt het immuunsysteem, alleen al door de stressverlagende werking.
(lees hier een uitgebreid artikel over dit onderwerp: www.happywithyoga.com/lifestyle/immuunsysteem-versterken-met-yoga/)

.

5.

Aandacht is wat het yogapad ons leert. En aandacht maakt alles mooier.
Voorbeeld: je kunt door een bos lopen terwijl je piekert over wat er een uur eerder is voorgevallen. Je mist dan al het moois om je heen. Zodra je in het hier en nu komt, zie je ineens het groen, de vogels en de zon door de bomen.

 

Ik kan nog wel even doorgaan en ik weet zeker dat iedereen die yoga beoefent dit lijstje kan aanvullen met nog meer moois dat yoga ons brengt.

 

Yogaschool Klundert 1 jaar

Senti Yoga Klundert 1 jaar!

Ik weet nog heel goed hoe ik me voelde op 2 april 2019, zo rond half zeven ‘s avonds. Bruisend van enthousiaste energie en ook een tikje zenuwachtig zat ik die dinsdagavond op mijn matje in mijn mooie nieuwe yogaschool. Wachtend op de komst van de deelnemers aan de allereerste les van het allereerste lesblok aan de Poststraat.

De weken en maanden ervoor waren intensief en o zo leuk. Ik kocht matten, kussens en dekens, meubels, schoonmaakspullen en meer, we hingen lampen op, zetten meubilair in elkaar en ik poetste en richtte de ruimte in. Eind maart gaf ik gratis proeflessen, waar enorm veel belangstelling voor bleek. Zoveel, dat ik er niet twee maar drie gaf. En de laatste zaterdag voordat het eerste lesblok van start ging, hield ik een openingsfeest. Heel veel lieve, meelevende mensen kwamen kijken en brachten een bloemetje, cadeautje of knuffel mee.

Half maart was ook nog eens de allereerste Senti Yoga retraite ooit. Van vrijdag- tot zondagmiddag waren we met 14 deelnemers samen in retraite-oord Yogabee in Domburg. We deden samen yoga, meditatie en yoga nidra en tekenden mandala’s. Anneke en Jeroen kookten heerlijke vegetarische maaltijden en verwenden ons met een overdaad aan lekkers tussendoor. Er werd in badjas vanuit de sauna de tuin in gehuppeld, sommigen zochten het strand op en anderen breiden of lazen in de gezellige woonkamer. Lieve woorden en zelfs een traantje bij het afscheid. Een weekend om nooit te vergeten.

Inmiddels is net het derde lesblok bij Senti Yoga achter de rug. Steeds meer mensen sloten zich de afgelopen maanden aan. De aanvankelijk drie lessen per week werden er vier. En naast de wekelijkse lessen gaf ik het afgelopen jaar geregeld workshops op zondagen met thema’s als yoga & meditatie, yoga nidra en yogafilosofie. Fijne zondagochtenden waren dat.

Wat heb ik het afgelopen jaar genoten van het samen yoga doen met al die Senti Yoga cursisten! De sfeer in de groepen is fijn; iedereen kan zichzelf zijn en bij zichzelf zijn. En af en toe lachen we met elkaar. Telkens weer is het voor mij als yogadocent heel bijzonder te merken hoe mensen genieten van dat uurtje voor zichzelf en hoe yoga iedereen iets geeft. Ook bijzonder vind ik het dat zoveel mensen na de les naar me toekwamen en openhartig deelden wat ze tijdens de les of in het dagelijkse leven hadden beleefd.
Al schrijvend realiseer ik me dat dit misschien wel het allermooiste is van het yogales geven: het samen stil zijn. Dat gevoel van verbinding zonder woorden is mij heel dierbaar.

Dankjewel aan jullie allemaal! Op naar nog een jaar yoga samen. Nu even online, straks weer fijn aan de Poststraat!

Namasté 🙏

 

Grenzen-verkennen-yoga

Grenzen (ver)kennen

Op deze foto zie je mij. In Maleisië. In de jungle. Op zo’n 40 meter hoog op een touwbrug.
Af en toe waren mijn ledematen zo aan het shaken, dat ik even moest stilstaan (mezelf inprentend: niet naar beneden kijken).
Die dag was het 33 graden, gevoelstemperatuur 42 en een luchtvochtigheid waar je ‘u’ tegen zegt en we hadden net een miljard treden steil omhoog gelopen. Ik vond het pittig, was doorweekt en mijn hoofd inmiddels op standje tomaat. De avond voor deze tocht heb ik serieus meerdere keren gedacht: ik ga dit niet doen. Dit kan ik niet, het is teveel (en dan dacht ik nog niet eens aan de touwbrug).

Het poppetje op mijn andere schouder zei: je gaat dit wél doen. Hoe vaak krijg je nou de kans om door een oeroude jungle te wandelen en ook nog eens langs de boomtoppen te lopen? Hup. Gewoon doen!

Vandaag in de yogales hadden we het over precies dit onderwerp: je grenzen (ver)kennen. Over hoe lastig dat is. Want ze zijn elke dag en in elke situatie weer anders. Dus wil je goed voor jezelf zorgen, de juiste keuzes maken, dan zul je elke keer weer moeten voelen hoe het er voor staat, je bewust worden van jezelf.

Wanneer doe je jezelf tekort door te ver onder je grens te blijven en wanneer forceer je jezelf? De yogamat is een mooie, veilige plaats om dat te onderzoeken – elke les weer.

De chakra’s, wat moe(s)t ik ermee?

Wat moet ik hiermee? Die vraag stelde ik mijzelf toen ik jááren geleden voor het eerst kennismaakte met de chakra’s, 7 ‘wielen van energie’ of bewustzijnsniveaus in het menselijk lichaam. Het was voor mij een beetje een ver-van-mijn-bed-show.

Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt en later, tijdens de opleiding tot yogadocent werd voor mij steeds duidelijker dat het kijken naar mezelf vanuit de chakraleer me van alles kan leren. De chakrafilosofie kan je iets vertellen over de bril waardoor je naar het leven kijkt en hoe je in het dagelijks leven handelt. Over emoties, gedachten en patronen. Ook over hoe dit alles in het lichaam resoneert.

Handvat

Voor mij persoonlijk is de chakraleer dus een handvat geworden om naar mezelf, mijn drijfveren, (re)acties, blokkades en mijn talenten te kijken. Met een open blik en onderzoekend gebruik ik deze filosofie als spiegel. Voor mij is het dus zeker niet het ultieme antwoord op alles, maar een van de manieren om naar mezelf en medemens te kijken.


Diepgaande filosofie

En zo geloof ik dat echt iedereen wel iets uit deze mooie, diepgaande filosofie kan halen.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan zondag 29 september naar de workshop Yoga & de zeven chakra’s en dan duiken we er samen in ;-). Met yoga, achtergronden, ontspanning en thee met iets lekkers na.

Aanmelden: manon@sentiyoga.nl

Yoga is geduldig

Offerbakje Bali

Yoga is geduldig

Mijn man Jeroen en ik gingen in 2011 naar Bali: een heerlijke plek met een superfijne energie. Het plaatsje Ubud spande de kroon qua relaxedheid, hippie-gevoel en hartelijke gastvrijheid. Je vond er op elke straathoek een yogaschool, dus ik besloot er eentje op te zoeken en koos een school aan de rand van de stad. Een witgepleisterd gebouw, omringd door palmen, zanderige paadjes en een weids uitzicht over groene velden.

Terneuzen
Ik deed in die tijd af-en-aan aan yoga. Na mijn eerste yogajaren bij docenten Hans en Ria in Terneuzen, verhuisde ik vaak en vond nooit meer echt mijn ‘vaste’ yogaplek. Ook werd ik opgeslokt door andere dingen. Studie, werk, vrienden, relatie – nou ja, de ‘usual’ dingen. Correctie: ik liet toe dat al die dingen me opslokten, waardoor yoga steeds ergens onderaan mijn to do lijst terechtkwam.

Verbaasd
Daarover heb ik me zo vaak verbaasd. Want yoga deed me vanaf het eerste moment daar in dat zaaltje in Terneuzen juist zo enorm goed. Ik voelde me thuis, ik voelde me zo anders en goed, ik merkte dat er vanalles in beweging kwam. Het voelde alsof dit altijd al bij mij had gehoord. En toch, in de jaren daarna oefende ik veel te weinig en skipte ik lessen omdat ik na een dag werken te moe was.

Thuiskomen
De leraar in Ubud was een mooie, zachtaardige Balinese Engelssprekende jongen. De les was mild en intens tegelijk en ik voelde het weer: dat thuiskomen.
Na de les stapte ik naar hem toe en vertelde ontroerd hoe fijn ik zijn les had gevonden. Hij glimlachte vriendelijk. Ik zei hem dat ik weer voelde dat ik vaker yoga moest doen, dat ik yoga te lang verwaarloosd had.

Terwijl hij me aankeek en bemoedigend mijn schouder aanraakte, zei hij: ‘Yoga will wait for you’.

Die woorden zijn me altijd bijgebleven. En ik haal ze weer terug als ik weer eens te druk ben (bijvoorbeeld met een yogaschool openen… 😉 ) om zelf op de mat te stappen, als ik ‘vergeet’ hoe ik opbloei elke keer als ik die 10, 20, 60 minuten per dag de tijd neem om even stiller te worden.

Herkenbaar?
Ik weet dat ik niet de enige ben die enorm geniet van yoga en dan toch, om welke reden dan ook, even niet de tijd, ruimte, energie vindt om naar de les te gaan of om zelf op de mat te stappen, ondanks alle voornemens. Ik hoop dat als jij dat op dit moment hebt, de woorden van die Balinese docent jou ook helpen te herinneren: yoga zal op jou wachten, vertrouw daar maar op…

Saswitha Yoga

Bij Senti Yoga geef ik les in Saswitha Yogastijl. Een klassieke vorm van hatha yoga waarin āsana’s (houdingen), aandacht en adem centraal staan. Ik heb me deze lesstijl eigen gemaakt aan de 4-jarige docentenopleiding Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven. In elke les komen zittende, staande en liggende oefeningen voor. We eindigen met een lange ontspanning. Alle oefeningen doen we met veel aandacht en kunnen worden aangepast aan ieders mogelijkheden.
Een uitgebreide omschrijving van hoe een yogales in Saswitha Yogastijl er uit ziet, lees je hier.

Filmpje yogales Saswitha stijl
En wil je thuis een les meedoen? Bekijk dan dit filmpje waarin Anneke Verweijen, directeur van de Saswitha Opleiding, een korte les geeft en iets vertelt over de yogastijl.

Yogales Klundert
Zelf ervaren? Kom dan vanaf september meedoen met de lessen bij Senti Yoga in Klundert! Aanmelden kan via manon@sentiyoga.nl of bel/what’s app naar 06 53 77 86 36. Je mag ook een keer gratis komen meedoen als proef. Lestijden vind je hier en tarieven hier.

How to train your monkey mind

‘How to train your monkey mind’. Dit zou eigenlijk best een goede titel zijn voor de workshop ‘Yoga op Zondagmorgen‘ die ik op zondag 14 juli geef. Het thema is yoga en meditatie. Want dat is wat je doet als je mediteert: je oefent om je onrustige geest (die als het ware van tak naar tak -of van de hak op de tak 🙂 – springt) tot rust te brengen. Zodat je de stilte die daaronder ligt, kunt ervaren.

Hieronder een link naar een leuk en leerzaam filmpje. Deze sympathieke monnik geeft uitleg over wat je doet als je mediteert.


https://www.youtube.com/watch?v=n6pMbRiSBPs

Yoga is voor iedereen

Yoga is voor iedereen

Pasgeleden zag ik dit artikel op facebook. De titel – vrij vertaald – zegt: “gymnastiek, contortie en sociale media veranderen yoga – en niet op een goede manier”. Contortie is nou niet een woord dat ik dagelijks gebruik, dus ik heb het even opgezocht. Kort gezegd is het ‘je lichaam in onnatuurlijke houdingen buigen, zoals een slangenmens’ (zie onderaan de tekst van Wikipedia). Ik ben blij met dit soort artikelen. Want yoga heeft niks te maken met slangenmens worden of acrobaat. Of fitgirl/boy.

Maar zoek eens op #yoga op Instagram en je wordt overladen met foto’s en filmpjes van onmogelijke, ingewikkelde poses die er prachtig maar vaak ook ronduit gevaarlijk uitzien. Houdingen die voor de meesten van ons onbereikbaar zijn.

Natuurlijk mogen die mensen op de foto’s en in de filmpjes gewoon trots zijn op wat ze kunnen en posten wat ze willen posten. Maar wat ik jammer vind, is het label ‘yoga’ dat er op wordt geplakt. Je zou gaan denken dat yoga niet voor iedereen (voor jou) is weggelegd.

Ik ben namelijk heilig overtuigd van het tegenovergestelde: yoga is voor iedereen! Want yoga gaat om meer dan houdingen uitvoeren. Natuurlijk kun je van yoga sterker en soepeler worden. Natuurlijk zijn sommige houdingen uitdagend en heeft yoga een grote invloed op je (fysieke en mentale) welzijn. Maar uiteindelijk is de essentie van de klassieke hatha yoga: adem, beweging, ontspanning. De houdingen, de focus op de adem en de ontspanning helpen je om naar binnen te keren, te verstillen. En te ontdekken wie jij ten diepste bent.

Ps. Overigens denk ik niet dat deze dingen yoga zelf veranderen. Yoga is al vele eeuwen oud en blijft gewoon yoga. Alleen het beeld ervan verandert.

Ps 2: Hieronder de definitie van wikipedia van contortie

Wikipedia:

Contortionisme of contortie is een vorm van lichaamsbeweging waarbij een beoefenaar door zijn ledematen te buigen en strekken onnatuurlijke houdingen aanneemt met zijn lichaam, die voor ongetrainde personen fysiek niet uit te voeren zijn. Iemand die aan contortionisme doet wordt ook wel slangenmens genoemd. De activiteit wordt gebruikt in onder meer acrobatiek en in circusacts en kan gebruikt worden voor zowel een beoogd choquerend als sierlijk effect.

Ontmoeting

Heb je dat ook wel eens? Dat een onverwachte, bijzondere ontmoeting je nog een tijdje bijblijft. Dat je moet glimlachen als je eraan terugdenkt gedurende de dag en soms zelfs de dagen erna. Ik besef daarna altijd hoeveel invloed stress soms op je leven heeft. Want ben je gehaast, gestrest, ongeduldig of afwezig (lees: in je hoofd); dan gebeuren dit soort ontmoetingen meestal niet of niet zo snel. Je rent eraan voorbij en het moment is weer voorbij voor je het weet. Hieronder een verslagje van zo’n ontmoeting.

Ontmoeting

Pasgeleden was onze afwasmachine stuk en een paar dagen later kwamen twee jong mannen op ons digitaal verzoek een nieuwe brengen. Uit het witte busje (zonder laadklep) sjouwden ze het nieuwe apparaat. Op wieltjes manoeuvreren ze het ding door het smalle gangetje naast ons huis naar de schuur. Daar neergezet, moet het tweetal weer tillen want onze oude mocht weer mee terug. Die onderging hetzelfde ritje, maar dan de andere kant op.

“Sjonge, dat is ook pittig, zo’n hele dag zware dingen sjouwen”, zeg ik een praatje makend tegen ze met mijn armen over elkaar vanwege de kou zonder jas. De kleinste van de twee lacht beleefd en de jongen met de diepbruine ogen kijkt me met een schuin hoofd aan. “Er is maar één reden waarom ik dit werk doe”. Ik raad dat het puur om de verdiensten gaat. “Je haalt er niet echt plezier uit, begrijp ik?”, vraag ik. Hij kijkt me aan met een blik van: ‘wat denk je zelf?’. En zegt -duidelijk een ‘nee’ verwachtend-: heeft ù plezier in uw werk?

Ik voel dat ik verontschuldigend en tegelijk dankbaar en blij kijk. “Ja, ik doe werk dat ik heel erg leuk vind.” Hij kijkt me aan met die indringende ogen en een onderzoekende blik. Is even stil en zegt dan: “U bent zeker leraar?” Ik val bijna van mijn stoel. “Euh ja”, antwoord ik, met drie vraagtekens erachter. “Dat kan ik zien”, zegt hij. ‘Goh’, stamel ik. ‘Dat je dat kunt zien’.

Voordat de bezorgers gaan, schudden we elkaar de hand. “Ik wens je toe dat jij in de toekomst ook dat mag doen waar je blij van wordt”, zeg ik tegen bruine ogen. Hij mompelt ongemakkelijk iets van ‘voetbal, dat vind ik leuk’. En ze vertrekken in hun busje. Op naar het volgende afleveradres. Ik zwaai ze na.

Open huis vrijdag 22 maart (+ gratis lessen)

Senti Yoga aan de Poststraat 5 in Klundert houdt op vrijdag 22 maart een open huis. Kom gerust een kijkje nemen en/of een kopje thee drinken. Of doe gratis en vrijblijvend een les mee! Je bent van harte welkom.

Programma Open huis:

10.00-11.15 uur – Gratis proefles 1
Doe vrijblijvend mee met een volledige hatha-yogales in Saswitha stijl. Graag even aanmelden ivm het beperkt aantal plekken.

12.00-19.00 – Open huis
Je kunt vrij inlopen voor vragen, om een kijkje te nemen, kennis te maken en voor een kopje thee. Je hoeft je hier dus niet voor aan te melden. Aanmelden hoeft alleen voor de lessen.

19.30-20.45 – Gratis proefles 2
Doe vrijblijvend mee met een volledige hatha-yogales in Saswitha stijl. Graag even aanmelden ivm het beperkt aantal plekken.

 

Yogaruimte Senti Yoga Poststraat 5 Klundert
Yogaruimte Senti Yoga – Poststraat 5 in Klundert