Soorten yoga

Soorten yoga

Bij Senti Yoga worden verschillende yogavormen aangeboden:

 • Hatha yoga in Saswitha stijl
 • Gentle yoga
 • Restorative yoga (NIEUW in 2023)
 • Yoga nidra (workshops)

Omschrijving yogasoorten

Hatha yoga

Bij Senti Yoga worden de hatha yogalessen gegeven in Saswitha-stijl. SaswithaYoga is een vorm van hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha Yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren.

Een les Saswitha Yoga bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De klassieke hatha-yoga-āsana’s voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding tot de statische houding. De adem is de dragende kracht van elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden.

Daarnaast in elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

Bron: yoga-saswitha.nl

 

Gentle Yoga

Een Gentle yogles is een milde yogales waarin zachtheid nog meer wordt uitgenodigd dan in een reguliere (Saswitha) hatha yogales. We doen net als in de hatha yoga houdingen, maar houden ze minder lang aan. Oefeningen zijn doorgaans meer vloeiend en minder inspannend. Het verschil tussen een Hatha yogales en een Gentle yogales is dus dat de oefeningen nog toegankelijker zijn. Zodat iedereen de verstilling kan vinden/ervaren in de les.

In de Gentle yogalessen kun je bijvoorbeeld dit soort oefeningen verwachten:

 • Milde en ‘flow’-varianten op klassieke hatha yoga oefeningen
  (bijvoorbeeld de zittende zonnegroet). En wat minder statische houdingen.
 • Stoelyoga oefeningen
 • Oefeningen uit de restorative yoga (ondersteund door oa bolsters en kussens)
 • Meditatie
 • Yoga nidra
Restorative yoga

In deze yogavorm worden lichaam en geest uitgenodigd diep te ontspannen. Het lichaam wordt ondersteund door dekens, kussens en bolsters. Door deze ondersteuning en door de begeleiding van de docent, kan het zenuwstelsel omschakelen van de vechten/vluchten modus naar de rust/herstel modus. Een bijzondere, weldadige ervaring voor iedereen die diepe ontspanning wil ervaren. Ook zeer geschikt voor mensen met (chronische) stress, pijnklachten of die in een herstelproces zitten.

Yoga nidra

Enkele keren per jaar geef ik Yoga nidra tijdens een speciale workshop rondom dit thema (yoga op zondag). Yoga nidra is een oeroude oosterse ontspannings en -meditatietechniek. Iedereen kan meedoen; je hoeft alleen te liggen en je mee te laten voeren op een reis door verschillende lagen van je bewustzijn. Er wordt wel gezegd dat 20 minuten van deze yogavorm gelijk staat aan 4 uur slaap. Zó diep ontspannend is nidra.
Yoga nidra is geregeld ook onderdeel van de gentle yoga lessen en een enkele keer ook van de hatha yogalessen bij Senti Yoga.

Lees hier meer over Manon en haar persoonlijke stijl van lesgeven.